Lær mer om urinretensjon

Artikkelen er sponset.

Urinretensjon er en tilstand hvor man ikke klarer å tømme blæren fullstendig ved normal vannlating. Det er en relativt vanlig lidelse som ses hos både menn og kvinner. Likevel er vannlatingsproblemer et vanskelig emne å snakke om, noe som får noen til å unnlate å søke hjelp.

Opplever du symptomer på urinretensjon er det imidlertid viktig at du får gjort noe med det. Tilstanden kan føre til komplikasjoner som urinveisinfeksjoner hvis det ikke behandles. Heldigvis finnes det flere behandlingsmuligheter som kan bidra til å løse problemet.

Urinretensjon: Typiske symptomer og årsaker

Hvis du opplever manglende evne til å tisse, til tross for full blære, kalles det urinretensjon. Tilstanden kan være både akutt og kronisk.

Ved akutt urinretensjon vil du typisk ha problemer med å få tømt blæren i det hele tatt, mens du ved kronisk urinretensjon ofte vil oppleve at du fint kan late vannet, men du har problemer med å tømme blæren fullstendig. Noen ganger oppdages kronisk urinretensjon først når man har andre symptomer som følge av problemet, f.eks. urininkontinens eller urinveisinfeksjon.

Der kan være flere årsaker til at du opplever urinretensjon. Hos menn kan en blokkering i urinveiene, f.eks. på grunn av forstørret prostata, være en vanlig årsak. Tilstanden kan også skyldes en svak blæremuskel, skade på nervesystemet eller nevrogene tilstander, som f.eks. multippel sklerose, ryggmargsbrokk eller en ryggmargsskade hvor signalene mellom hjernen og blæren blir forstyrret.

Hvis du opplever urinretensjon, vil du derfor få problemer med å tømme blæren. Det finnes også en rekke andre symptomer du kan oppleve, som for eksempel:

  • Ubehag og smerte
  • Sterk trang til å tisse, men manglende evne til å sette i gang urinstrøm
  • Hyppige toalettbesøk
  • Svak urinstrøm
  • Dryppvis lekkasje av urin på grunn av overfylt blære.

Urinretensjon kan behandles

Hvis du opplever symptomer på urinretensjon, er det viktig at du kontakter legen din. Sammen kan dere finne ut hva som forårsaker symptomene, og dermed finne den rette behandlingen for deg.

Går du for lenge med symptomene, risikerer du å utvikle flere komplikasjoner. Samtidig kan vannlatingsproblemer påvirke livskvaliteten negativt. Og det er synd, for det er mulig å gjøre noe med problemet.

Behandling kan bestå av både livsstilsendringer, blæretrening, medisinering eller operasjon. Ofte velger man også å behandle tilstanden med kateter og kateterisering. Da brukes ofte engangskatetre som enkelt kan tas med på farten og kastes etter bruk.

Å bruke engangskatetre er en enkel, hygienisk og fleksibel løsning. Ved å sikre at du tømmer blæren helt, kan du redusere risikoen for urinveisinfeksjoner. Samtidig kan du kateterisere når du vil og hvor du vil. Det gir deg friheten tilbake slik at vannlatingsproblemene dine ikke lenger hindrer deg i å leve livet slik du ønsker.

Bestill gratis vareprøver fra Coloplast

De riktige hjelpemidlene, som diskré og pålitelige engangskatetre, kan utgjøre en stor forskjell hvis du opplever vannlatingsproblemer.

Coloplast står bak noen av markedets mest innovative engangskatetre. Dermed er det store muligheter for at du finner et kateter som passer deg og din livsstil.

Melder du deg inn i Coloplast Assistanse kan du bestille gratis vareprøver av blant annet engangskatetre. På denne måten kan du teste forskjellige produktvarianter slik at du lettere finner en riktig match for deg.

Med Coloplast Assistanse får du også tilgang til veiledning, relevant informasjon og inspirasjon for en enklere hverdag, til tross for vannlatingsproblemer. Du kan registrere deg for månedlige e-poster eller følge med på oppdateringer på nettsiden deres når det måtte passe deg. Du er også alltid velkommen til å kontakte Coloplasts sykepleiere, som sitter klare til å svare på dine spørgsmål.